Akkreditáció az Európai Önkéntes Szolgálathoz (EVS)


1.       Mi az akkreditáció?

Az akkreditáció során egy EVS-ben pályázni szándékozó jogi személy vagy közösség (a továbbiakban: Pályázó) a nemzeti iroda és külső szakértők közreműködésével felméri kapacitásait, hogy a fogadni, illetve küldeni kívánt önkéntesek számára megfelelő minőségű környezetet biztosítson a Végrehajtó Ügynökség irányelvei szerint, valamint koordináló szervezetként megfelelő minőségben tudja ellátni ehhez kapcsolódó feladatait.


2.       Első lépések
 
2.1. Regisztrálni kell a pályázót az Európai Bizottság által létrehozott Résztvevői Adatbázisban (Participant Portal). Ezzel a pályázó jogosulttá válik egy egyedi PIC kód használatára (PIC – Participant Identification Code – Résztvevői Azonosító Kód).
Útmutató a regisztrációhoz itt.
 
2.2. Az Akkreditációs űrlap kitöltése.
Figyelem! Az akkreditációs űrlapot megnyitás előtt le kell tölteni, majd saját gépről megnyitni Adobe Reader 10 vagy annál újabb verzióval, ezután lehet kitölteni.
 
 
3.       Az űrlap elektronikus benyújtása után 
 
3.1. A Nemzeti Iroda először megvizsgálja a PIC kód érvényességét. Amennyiben a PIC kódhoz csatolt minden dokumentum és adat rendben van, a Nemzeti Iroda jóváhagyja a pályázó pályázati jogosultságát. Amennyiben nem, hiánypótlás szükséges.
 
3.2. Ha a pályázó jogosult a pályázásra, a Nemzeti Iroda ellenőrzi az űrlapot, majd szakértők és a pályázó közreműködésével az űrlap tartalma alapján felméri a pályázó kapacitását. Adott esetben módosításokat kér.
 
3.3. Amennyiben a kapacitás és az űrlap tartalma megfelelő, a Nemzeti Iroda jóváhagyja az akkreditációt, vagyis a pályázó jogosulttá válik, hogy részt vegyen EVS-ben.
 
 
Fontos:
 
1. Az akkreditációs eljárás minimum 6 hetet vesz igénybe, ezért érdemes időben elindítani a folyamatot ahhoz, hogy pályázati határidőre jóváhagyott akkreditációval rendelkezzenek.
 
2. A magyar nemzeti iroda maximum 3 évre hagyja jóvá az akkreditációt. Amikor az akkreditáció a végéhez közeledik, a pályázónak megújítást kell kezdeményeznie, egy újabb akkreditációs űrlap benyújtásával.
 
3. Az űrlapot angol nyelven ajánlott kitölteni, mert a jóváhagyott űrlapok tartalma elérhető lesz az EVS lehetőségeket keresők számára.
Frissítve: 2014.07.29.