Gyakori kérdések
az ERASMUS + programmal kapcsolatban

Utoljára frissítve: 2014.03.24.

Jelenleg futó projektünk van a Fiatalok Lendületben Programban. Pályázhatunk-e az Erasmus+ programban?
Igen.

Erasmus+ magyar nemzeti iroda a Tempus Közalapítvány és az NCSSZI Erasmus+ Ifjúsági Programiroda is. Hogyan döntsem el, kihez pályázzak?
Ez a kérdés a 2. pályázati kategóriában (KA2), a szektorközi pályázatoknál merülhet fel. 
A Tempus Közalapítványhoz az oktatás és képzés területén lehet pályázni (korábbi Erasmus, Leonardo, Comenius programok például, vagyis felsőoktatás, szakképzés és felnőttoktatás területén.) Az NCSSZI Erasmus+ Ifjúsági Programirodához ifjúsági területen megvalósított projektekkel lehet pályázni (korábbi Fiatalok Lendületben Program).
Ha egy komplex, több szektort bevonó pályázatot szeretnének megvalósítani, a projekt célját, fő célcsoportját és módszerét érdemes figyelembe venni, és ez alapján eldönteni, melyik nemzeti irodához nyújtják be a pályázatot.

Hogyan és hol kell jelezni a pályázatban, hogy ifjúsági projektről van szó (vagyis melyik nemzeti irodához tartozik a pályázat)?
A pályázati űrlapon lehet bejelölni, attól függően, melyik terület tükrözi leginkább a projekt témáját, a projekt céljai mire fókuszálnak.  Az NCSSZI Erasmus+ Ifjúsági Programiroda kódja HU02.

Ifjúsági cserék csoportösszetétele: vannak korosztályi megoszlásra vonatkozó előírások?
13-30 éves korig vehetnek részt a fiatalok, más előírás nincs (a korábbi programban külön ki volt emelve a 25-30 közöttiekre vonatkozó arány, de az új programban nincs ilyen).
Kísérő személyzet esetében továbbra sincsenek életkori megkötések.

Mennyi idő az akkreditációs folyamat átfutása (EVS)?
Körülbelül 2 hónap.

Hol érhető el az EVS adatbázis?
Az EVS adatbázis 2014-től az Európai Ifjúsági Portálon érhető el: http://europa.eu/youth/evs_database


EVS Európai Önkéntes Szolgálat pályázathoz melyik akkreditáció típust válasszam?
Ha a szervezet a Fiatalok Lendületben Programban szerzett akkreditációt, az űrlapban az LLP-EVS-CHARTER típusú akkreditációt kell kiválasztani (formája 2007-HU-01). Az Erasmus+ program keretén belül akkreditált szervezet esetében az ERAPLUS-EVS-CHARTER típusú akkreditációt kell kiválasztani.

Útiköltség résztámogatása hogyan értendő?
A Bizottság által (távolság alapján) meghatározott egységköltséget lehet igényelni támogatásként. Ha abból egy szervezet kigazdálkodja a teljes útiköltséget, nem kell plusz hozzájárulás a szervezet részéről. 
Ha az egységköltség alapján igényelt támogatásból marad (olcsóbban kihozták az utazást), ez a szervezetnél marad, nem kell elszámolni vele. Ebben az esetben a megmaradt költséggel ki lehet pótolni azon személyek utazási költségeit, ahol az egységköltség azt nem fedezi.

Ki tekinthető ifjúsági szakembernek a szakemberek mobilitása (staff mobility) projekttípusnál?
A Pályázati útmutató meghatározása szerint ifjúsági szakember minden olyan szakember/munkatárs vagy önkéntes, aki a nem-formális tanulási folyamat részeként támogatja a fiatalok személyes társadalmi-oktatási és szakmai fejlődését. 

Hogyan regisztrálhat informális csoport a Participant portal-on?
A csoportvezető mint magánszemély regisztrál.

Hány pályázatot adhat be egy szervezet?
Bármennyit, ifjúsági területen nincs ilyen korlátozás.
A 2. pályázati kategóriában (KA2) egy konzorcium egy határidővel csak egyetlen pályázatot adhat be egy Nemzeti Irodához.

Ha mind a két nemzeti irodához benyújt egy szervezet egy-egy pályázatot, ez befolyásolja-e a döntéshozatalt?
Nem.

Milyen mértékű önrészt kell vállalnia egy szervezetnek?
Nincsen meghatározott (százalék vagy összeg) „önrész”, amit a program hivatalosan megkövetel. 
Mindemellett a Bizottság kiemeli, az Erasmus+ keretében elnyert támogatás csupán egy hozzájárulás a sikeres projektek megvalósításához, ami nem biztos, hogy fedezi a projekt összes költségét. Így elképzelhető, hogy a szervezeteknek is hozzá kell valamivel járulnia a tevékenység vagy az útköltség kiegészítéséhez.


Útiköltség összege: hogyan kell kiszámítani?
A résztvevők lakhelye és a tevékenység helyszíne között kell számítani (lásd Programme Guide, Funding Rules rész, 72. oldal táblázata).

A Sport pályázatokat is a nemzeti irodához kell beadni?
Nem. A nemzeti iroda csak általános tájékoztatást ad a Sport pályázati lehetőségekről. A pályázatokat az Európai Bizottság Végrehajtó Ügynökségéhez (EACEA) kell benyújtani.

Közintézmény (public body) vagy szervezet szintje: ez mit jelent?
Lehet helyi, regionális, nemzeti vagy európai. 

EU-n kívüli EVS-re hol lehet pályázni?
Az Erasmus+ programban a 2. pályázati kategória (KA2) keretében, a Kapacitásfejlesztés (Capacity building) projekttípusnál. Központi (brüsszeli) beadású pályázattípus.

Informális csoport hol pályázhat?
Az 1. és 2. pályázati kategóriában (KA1 és KA2). Az űrlaphoz csatolni kell a befogadó szervezet nyilatkozatát. (Befogadó szervezetre azért van szükség, mert az informális csoportnak nincs szervezeti háttere, támogatás pedig nem utalható magánszemélynek.)

Nincs partnerem, hol találhatok?
Partnerkereső adatbázist üzemeltet például az Eurodesk Magyarország (www.eurodesk.hu) és a Salto (Otlas parnerkereső).

Akkreditáció: az elődprogramban (Fiatalok Lendületben) szerzett meddig érvényes?
Az érvényes akkreditációk automatikusan érvényben maradnak 2014 júliusáig.

Ha akkreditációt nyújtok be, kell-e az URF-ben regisztrálni?
Igen.

Mi a kapcsolat a Participant Portal és az URF között?
Az URF (Unique Registration Facility) vezet el a Participant Portálra (ez maga a felület).

Mi az a PIC?
A Participant Portal-on történt regisztrációt követően kapja meg a szervezet a PIC kódját (Participant Identification Code), ami a szervezet azonosítására szolgál.

Jelenleg EVS önkéntes vagyok, a szervezetem elküldhet-e egy ifjúsági cserére?
Nem. A programban nem támogatható párhuzamos finanszírozás.

Papíralapon be kell-e küldeni valamit?
Nem. (Azokat a dokumentumokat, amelyek aláírást igényelnek, majd a pályázatok elbírálását követően, a szerződéskötéskor kell eredetiben beküldeni.)

E-mailen és postán is be kell küldeni a pályázatot?
Nem. (Csak az elektronikus űrlap Submit/Beadás gombjával kell benyújtani a pályázatot.)  

Ha véletlenül rossz nemzeti irodához nyújtottam be a pályázatomat a 2. pályázati kategóriában (KA2), az átirányítható –e a másikhoz?
Ez alapvetően a pályázó saját felelőssége. Az űrlapon pontosan ki tudja választani a pályázó, hogy melyek azok a főbb területek (3 közül lehet választani), amik leginkább tükrözik a program témáját, fókuszát. 

Milyen nyelven adjam be a pályázatot?
Az EU mind a 24 hivatalos nyelvén be lehet nyújtani a pályázatot.