Az Erasmus+ Program speciális célkitűzései a sport területén:


  • A sport integritását aláásó, határon átnyúló veszélyek, mint az illegális teljesítménynövelő szerek, a sportfogadási csalások, az erőszak, az intolerancia és diszkrimináció minden formájának visszaszorítása;
  • a sport terén folytatott jó kormányzás és a sportolói kettős karrier előmozdítása és támogatása;
  • a sportban vállalt önkéntes tevékenységek, a sport általi társadalmi befogadás, az egyenlő esélyek előmozdítása, az egészségfejlesztő testmozgás (HEPA) fontosságának tudatosítása a mindenki számára hozzáférhető sportban való részvétel biztosítása és támogatása által.

Az Erasmus+ Programot létrehozó rendelet alapján a sport területén jelentkező intézkedések a közösségi szervezett sportra (grassroot sport) fókuszálnak.

A sport terén megvalósuló tevékenységekkel kapcsolatban elvárt eredmények: innovatív európai, nemzeti, regionális és lokális gyakorlatok kidolgozása, átadása és megvalósítása.A sport terén megvalósuló, az Erasmus+ által támogatott projektekben résztvevő szervezetek részéről elvárt eredmények:

  • megnövekedett kapacitás és szakmaiság az uniós/nemzetközi munkák során, javuló vezetői kompetenciák és erősebb nemzetközi stratégiák, megerősített együttműködés a más országokban működő szervezetekkel, az EU alapok melletti pénzügyi források bevonásának növelése az uniós/nemzetközi sportprojektek szervezésénél, minőségjavulás az EU/nemzetközi sportprojektek előkészítése, megvalósítása, nyomon követése során. Megnövekedett kapacitás a polgárok ösztönzésére az egészségfejlesztő testmozgásban történő aktívabb részvétel céljával és a társadalmi kirekesztés által veszélyeztetett csoportok bevonása.
  • egy dinamikusabb, elkötelezett, szakmai környezet biztosítása a szervezeten belül: nyitottság a jó gyakorlatok és innovatív módszerek beépítésére a napi munkafolyamatokba, nyitottság a más területen aktív szervezetekkel történő együttműködésre, a sport területén dolgozó szakemberek és önkéntesek nevelési készségeinek támogatása az Európai Unió sport célkitűzéseivel összhangban.

Rendszerszinten az intézkedések hozzájárulnak a sport európai dimenziójának fejlesztéséhez, az Erasmus + Program sport területen megfogalmazott célkitűzéseivel összhangban.
Az egyének nézőpontból, az Erasmus+ Program által támogatott projektek eredményeként a sportban és testmozgásban résztvevők számának növekedni kell.Milyen tevékenységek támogathatóak?

együttműködési partnerségek

non-profit európai sporteseményekHogyan lehet pályázni?

A pályázati folyamat centralizált (központi), így a pályázatokat Brüsszelbe, az Európai Bizottság Végrehajtó Ügynökségéhez (EACEA) szükséges benyújtani. Pályázatot csak azok a szervezetek nyújthatnak be, amelyek regisztráltak az Európai Bizottság nyilvántartási felületén (URF, más néven Participant Portal). Az URF regisztrációhoz fiókkal szükséges rendelkezni az Európai Bizottság által üzemeltetett hitelesítő rendszerben (ECAS). 
 
Az URF (Unique Registration Facility) az Európai Bizottság által központilag létrehozott regisztrációs felület, ahol minden, az Erasmus+ programban pályázatot beadni kívánó szervezetnek regisztrálnia kell az első pályázat beadása előtt. A nyilvántartási felületen a partnereknek szintén kötelező regisztrálniuk. 
 
A regisztrációs platform létrehozásának célja az volt, hogy a pályázó szervezetek vagy informális csoportok egy felhasználóbarát felületen regisztrálhassák és frissíthessék adataikat.
 
Minden szervezetnek csak egyszer kell regisztrálnia a felületen (tehát nem kell minden pályázat beadáskor megismételni). A szervezet a regisztrációt követően egy azonosító számot kap, ez a PIC (Participant Identification Code). A Bizottság a továbbiakban erre az azonosító számra hivatkozik majd a szervezet pályázataival kapcsolatban.
A szervezetek regisztrációját követően az Európai Bizottság Végrehajtó Ügynökségének honlapján szükséges az elektronikus honlapot kitölteni.
A lépések röviden:
 
1) Fiók regisztrálása az ECAS rendszerben.
 
2) ECAS fiókkal rendelkező felhasználók számára URF regisztráció (vagyis Participant Portal, itt kell regisztrálni a szervezeteket).
 
3) Európai Bizottság Végrehajtó Ügynökségének honlapján elektronikus űrlap kitöltése.
SPORT GYIK


Partnerszervezeteket az Európai Bizottság partnerkereső oldalán találhat.