Hogyan lehet belőlem EVS önkéntes? 

Lépésről lépésre

1. lépés – Tájékozódj!
Gondold át, hogy miért szeretnél önkéntes lenni! Tájékozódj régi önkéntesektől! Ellenőrizd, hogy megfelelsz-e a részvételi kritériumoknak!

Mi nem EVS?

az alkalomszerű, nem megtervezett, részmunkaidős önkéntes tevékenység;
a vállalkozásnál töltött szakmai gyakorlat;
a fizetett állás; az EVS tevékenység nem helyettesíthet fizetett munkaköröket;
a szabadidős vagy turisztikai tevékenység;
a nyelvtanfolyam;
az olcsó munkaerő kihasználása;
a külföldön töltött tanulmányi vagy szakképzési időszak.

Ki vehet részt az EVS programban?

Minden 17 és 30 év közötti, magyarországi lakóhellyel rendelkező fiatal.
Alsó korhatár: az önkéntes jelöltnek el kell érnie az alsó korhatárt a szolgálat kezdetének időpontjáig, tehát be kell töltenie a 17. életévét az EVS szolgálat kezdő időpontjáig.
Felső korhatár: a leendő önkéntes nem töltheti be a 31 éves kort a pályázat benyújtásakor.

*Hátrányos helyzetű fiatalok 16 éves kortól részt vehetnek az EVS-ben.

2. lépés – Találj egy küldő szervezetet!

Az EVS programban úgynevezett akkreditált küldő szervezeteken keresztül lehet részt venni. A küldő szervezetek (jellemzően nonprofit szervezetek) az önkéntesek toborozását, felkészítését, kiutazásuk megszervezését végzik, illetve kapcsolatot tartanak az EVS szolgálat ideje alatt a külföldön lévő önkéntesekkel.

Küldő szervezetet két módon találhatsz:
a) Kapcsolatba lépsz egy, a lakóhelyed közelében működő, már regisztrált EVS küldő szervezettel. (A magyarországi küldő szervezetek elérhetőségeit megtalálod az EVS adatbázisban: http://europa.eu/youth/evs_database )

Vagy

b) Meggyőzöl egy általad ismert, fiatalokkal foglalkozó, tapasztalt civil szervezetet, hogy akkreditálja magát, mint küldő szervezet.

A küldő szervezet fő feladatairól dióhéjban:

segédkezik a megfelelő fogadó szervezet felkutatásában és a kapcsolatfelvételben (sok küldő szervezet bevonja az önkéntest a fogadó hely keresésbe, mivel az gyakran elég időigényes munka);
megállapodik a kiválasztott fogadó szervezettel a Te leendő önkéntes szolgálatod részleteiről (szolgálat kezdete és vége, munkaórák, lakhatási feltételek, nyelvtanulás formája stb.);
pályázatot nyújt be a fogadó szervezettel közösen az önkéntes szolgálatod költségeinek fedezésére;
az egyéni igényeidhez mérten megfelelő felkészítést biztosít számodra az indulás előtt;
kapcsolatot tart veled, valamint a fogadó szervezettel a projekt időtartama alatt (telefon/email);
hazatérted után bevon a záróértékelésbe, segít az újbóli beilleszkedésben, esetleg felhasználva új ismereteidet bevon munkájába vagy egyszerűen csak az EVS népszerűsítésére kér fel.
Minden küldő szervezet egy picit másként működik, eltérő elvek alapján eltérő számú önkéntest küld külföldre. Vannak szervezetek, amelyek csak az évek során kialakult partnereikkel működnek együtt, és csak hozzájuk küldenek önkénteseket, de akadnak olyan szervezetek is, melyek bármely regisztrált fogadó hellyel szívesen alakítanak ki új kapcsolatokat.

3. lépés – Találj egy fogadó helyet!

Az önkéntes szolgálatot egy fogadó szervezetnél (pl. egyesület, alapítvány, közintézmény) kell eltölteni, ő biztosítja az önkéntes munkát. Az akkreditált fogadó szervezeteket és az általuk kínált projektek angol nyelvű leírását a hivatalos EVS adatbázisban találod meg: http://europa.eu/youth/evs_database

Az adatbázisban különböző szempontok szerint keresheted meg a neked tetsző projekteket (ország / város / téma), az egyes projektleírások alatt pedig megtalálhatod az adott szervezet elérhetőségeit. Jellemzően az önkéntes keresi meg emailben a fogadó szervezeteket és érdeklődik a szabad önkéntes helyek után.

A szabad fogadó helyek kereséséhez ajánljuk a YouthNetworks.eu oldalt is, ahol rendszeresen jelennek meg önkénteseket kereső felhívások:www.youthnetworks.eu/SearchVacancy.aspx 
 
A legtöbb küldő és fogadó szervezet az önkéntes kiválasztása előtt előzetesen (telefonon, Skype, MSN, stb.) meggyőződik arról, hogy a jelentkező mennyire azonosul az önkéntesség gondolatával és hogy mennyire elkötelezett egy rövidebb vagy hosszabb távú önkéntes szolgálat mellett.

4. lépés – Pályázat elkészítése

Ha a felek (küldő- fogadó szervezet és az önkéntes) megállapodtak a részletekben és minden kérdést tisztáztak (leendő önkéntesként ne szégyellj olyan dolgokat is megkérdezni, mint – hol fogsz lakni, ki lesz a mentorod, heti hányszor lesz nyelvórád, stb.), benyújtják pályázatukat egyikük Nemzeti Irodájához, hogy támogatást igényeljenek az EVS projekt költségeinek fedezéséhez. Fontos kiemelni, hogy NEM az önkéntes készíti el és nyújtja be a pályázatot, hanem az őt fogadó / küldő civil szervezet (akkreditált szervezet).

A támogatás fedezni fogja a ki- és hazautazás költségének 90%-át, a biztosítást, a szállás és étkezés költségeit, a felkészítés, a nyelvtanulás költségeit és a zsebpénzt (ennek mértéke attól függ, hogy melyik országba utazol).


5. lépés – Pályázat elbírálása

A beadási határidőtől számítva körülbelül két hónapot kell várni a pályázat elbírálására és az eredmények megszületésére. A pályázat eredményéről a küldő vagy a fogadó szervezeted kap hivatalos értesítést, ők fognak tájékoztatni Téged.