Az Erasmus+ programhoz kapcsolódó hivatalos pályázati anyagok (2013.12.12.)


Pályázati útmutató (Programme Guide, egyelőre csak angolul)

Pályázati felhívás


A Fiatalok Lendületben Programiroda információs háttéranyagai:

Erasmus+ prezentáció

Erasmus+ preziAz Erasmus+ programban pályázatot beadni kívánó szervezeteknek regisztrálniuk kell az első pályázat beadása előtt a központi Participant Portal-on az URF (Unique Registration Facility) regisztrációs rendszerben. Részletek itt.

***


Zöld út az Erasmus+ programnak


Az Európai Parlament november 19-én jóváhagyta a jövő év januárjában induló új uniós oktatási, képzési, ifjúsági és sportprogramot, az Erasmus+-t. A képzettség és a foglalkoztathatóság javítását, valamint az oktatási, képzési és az ifjúsági munka területén működő rendszerek korszerűsítését célzó hétéves program a jelenleginél 40%-kal magasabb, 14,7 milliárd eurós költségvetéssel gazdálkodhat. Ebből 10% jut az ifjúsági szakmának. A program révén több mint 4 millió pályázó juthat támogatáshoz, ebből a Fiatalok Lendületben Program folytatásának számító ifjúsági fejezetnek köszönhetően több mint 500 000 fiatal és szakember.

Az Erasmus+ három fő célkitűzést szolgál: költségvetésének kétharmadából az egyének külföldi tanulási lehetőségeit támogatja az EU-n belül és kívül; a fennmaradó összegből az oktatási intézmények, ifjúsági szervezetek, vállalkozások, helyi és regionális hatóságok és NGO-k közötti partnerségekhez, valamint az oktatás és szakképzés korszerűsítését szolgáló – az innovációt, a vállalkozó szellemet és a foglalkoztathatóságot ösztönző – reformokhoz nyújt támogatást.

Háttér
Az Erasmus+ program indulásakor közel hatmillió fiatal van munka nélkül az EU-ban–, arányuk Spanyolországban és Görögországban meghaladja az 50%-ot. Ugyanakkor több mint 2 millió állás van betöltetlenül, és a munkáltatók egyharmada saját bevallása szerint nehezen talál megfelelő képzettségű munkaerőt. Mindez jelentős készséghiányt jelez Európában. Az Erasmus+ úgy próbálja orvosolni ezt a hiányt, hogy külföldi tanulási, képzési és tapasztalatszerzési lehetőséget biztosít a résztvevőknek.
Ezzel párhuzamosan javítja az európai oktatási, szakképzési és ifjúságtámogatási rendszer minőségét és relevanciáját is, elősegítve az oktatási szakemberek és ifjú munkavállalók szakmai fejlődését, valamint az oktatás és a munka világa közötti szorosabb együttműködést.

A következő lépések
A javaslatot az Európai Parlament elfogadta. A Tanács (a tagállamok) várhatóan egy hónapon belül adja jóváhagyását a javaslathoz. Az Erasmus+ program 2014 januárjában indul.

Magyarországon az Erasmus+ program oktatási és képzési fejezetét a tervek szerint továbbra is a Tempus Közalapítvány koordinálja 2014-től, az NCSSZI  Fiatalok Lendületben Programiroda pedig az ifjúsági fejezet nemzeti irodája marad.

Az Európai Bizottság hivatalos sajtóközleménye itt megtekinthető.

Az Erasmus+ hivatalos honlapja itt elérhető.


Az Erasmus+ jóváhagyásának hivatalos sajtótájékoztatója Strasbourgból:
Utoljára frissült: 2013. november 20. Korábbi anyagok:

Hétéves ciklus végére érnek 2013-ban az Európai Unió nemzetközi mobilitási programjai. Az Egész Életen Át Tartó Tanulás Program és a Fiatalok Lendületben Program a mostani tervek szerint egyetlen nagyszabású programban folytatódik 2014-től: az új program valószínűleg az Erasmus for All (Erasmus Mindenkinek) nevet viseli majd. Részletes hír

Erasmus for All szórólap (angol nyelvű)


Erasmus+ az Európai Bizottság honlapján

Június 26-ai hír szerint az ír elnökség alatt megállapodás született a tagállamok között és az Európai Parlamentben, hogy a 2014 és 2020 között futó EU program neve Erasmus+ lesz. Tovább a hírre.

Az Erasmus+ program hétéves költségvetése a tervek szerint 19 milliárd €, ez 70%-os forrásnövekedés az elmúlt időszakhoz képest. A külön (még nem pontosított) büdzsével rendelkező ifjúsági fejezet megléte garantálja, hogy a fiatalok, ifjúsági munkások, ifjúsági területen dolgozó szakemberek támogatása továbbra is biztosítva legyen.
A jelenleg létező pályázati kategóriák nagy része tovább él majd az új programban, de a tevékenységek többsége valamilyen mértékben átalakul. Tovább a részletes hírre.


Háttéranyag: Az Európai Bizottság közleménye az Erasmus+ program (korábbi munkanevén Erasmus Mindenkinek) koncepciójáról, kialakításának szakmai hátteréről, célkitűzéseiről magyar nyelven (2011.)