TCA KÉPZÉSEK gyakran ismételt kérdések


Helyettesíthet a szervezetemből valaki más, ha valamilyen okból le kell mondanom a részvételt?
Nem. A képzési programokon való részvételi jogot a pályázó személyek nyerik el, nem pedig az őket „küldő” szervezetek. Lemondás esetén a várólistán szereplő jelentkezők közül kerül ki a helyettesítő személy.


Küldő szervezet nélkül is lehet jelentkezni képzésekre?
Igen, amennyiben a jelentkező motivációja és szakmai háttere releváns, illeszkedik a képzés témájához és fő célkitűzéseihez.


Mit jelent a pályázati felhívásokban szereplő „date of selection”? Ekkor derül ki a képzési programok résztvevőinek névsora?
A „date of selection” nem az eredmény megszületésének dátumát jelöli. Ez a nemzeti irodáknak szóló határidő; eddig kell értékelniük és rangsorolniuk a beérkező jelentkezéseket, majd az eredményeket továbbítani a szervezőknek. A nemzeti irodák rangsorait felhasználva az ezt követő egy-két hétben választják ki a szervezők a képzési programok résztvevőit (lásd az alábbi dátumot: ’Date by when all applicants should be informed about selection result’).


Hányféle jelentkezési lapot kell kitöltenem a képzési programra való jelentkezéshez?
A meghirdetett képzésekre két űrlap kitöltésével lehet jelentkezni. A formailag hibátlan jelentkezéshez a program munkanyelvén (a képzések idegen nyelvű SALTO űrlapján) és magyar nyelven kitöltött űrlap együttes beadása szükséges. Csak azokat a jelentkezéseket tudjuk elfogadni – és megkezdeni azok tartalmi értékelését –, ahol mind a magyar nyelvű (offline), mind az idegen nyelvű (online) jelentkezés megtörténik a jelentkezési határidő lezárulásáig.


Hol lehet elérni a jelentkezési lapokat?
Minden egyes képzési felhívás tartalmazza a letölthető magyar nyelvű jelentkezési lapot (Word fájl) és a képzés munkanyelvén kitöltendő online jelentkezési lap eléréséhez szükséges SALTO oldal linkjeit is.


Költségek – mit kell résztvevőként finanszíroznom?
A résztvevőknek a jelentkezési lapon részvételi díjként feltüntetett összeget kell fizetniük, amit az NCSSZI Erasmus+ Ifjúsági Programiroda által kibocsátott számlán szereplő adatok alapján, kizárólag átutalással lehet teljesíteni a pályázatokról született döntést követően. A résztvevők nemzetközi utazási és biztosítási költségeit az NCSSZI Erasmus+ Ifjúsági Programiroda, a külföldi szállás, étkezés és a program költségeit pedig a fogadó fél fedezi.


Kiválasztottak egy külföldi képzés résztvevőjének. Kinek a feladata megszervezni az utazásomat? Meg kell előlegeznem az útiköltséget?
A külföldön zajló képzési programok magyar résztvevőinek utazását az NCSSZI Erasmus+ Ifjúsági Programiroda szervezi és finanszírozza – budapesti indulási hely (reptér, vasúti pályaudvar, stb.) és a képzés helyszíne között. Az ezzel kapcsolatos adminisztrációs teendőkről minden utazót tájékoztat e-mailben a magyar nemzeti iroda utazások szervezéséért felelős munkatársa.


külföldi képzéshez kapcsolódó belföldi utazási költségeimet is finanszírozza az NCSSZI Erasmus+ Ifjúsági Programiroda?
Nem. A belföldi utazási költségek minden esetben a résztvevőket terhelik.


Visszatéríti az NCSSZI Erasmus+ Ifjúsági Programiroda a külföldi képzés során kint felmerülő utazási költségeket?
Ha a képzési programok szervezői nem biztosítanak transzfert külföldön a repülőtér, vasút-, ill. buszpályaudvar és a képzés helyszíne között (a képzés első és / vagy utolsó napján), akkor a résztvevőknek kell megoldaniuk az utazást a szálláshely / képzés helyszíne és a pályaudvarok között. Az ennek során felmerült költségeket (a képzés kezdetének napján a helyszínre jutáshoz szükséges egy út, és a távozás napján a repülőtérre jutás egyszeri útja) a magyar nemzeti iroda utólag visszatéríti a résztvevők számára – a külföldön használt eredeti utazási jegyek és egy kitöltött formanyomtatvány ellenében. (Utóbbit e-mailben kapja meg a résztvevő.) A visszatérítés módjáról minden résztvevő tájékoztatást kap az NCSSZI Erasmus+ Ifjúsági Programirodától.


Kell-e a résztvevő kísérőjének részvételi díjat fizetni? (pl. látássérült segítője)
Amennyiben a segítő kísérő szerepben vesz részt egy projektben, de nem vesz részt aktívan a programban, akkor nem kell részvételi díjat fizetnie. (De ha ő is egyenértékű tagja lehet tudása és profilja alapján a képzésnek, mint a többi résztvevő, akkor tőle is kérünk részvételi díjat.) Kérjük, hogy ilyen esetben a kísérő kérdésével kapcsolatban mindenképpen keresse meg a projektért felelős munkatársat.
 


---

Utoljára frissítve: 2014.06.24.