Communication Matters 2014

Helyszín: European Youth Centre Budapest
Időpont: 2014.05.05-11.Témája: kommunikáció és média1) Lőrincz Áron > Multikultúra Egyesület, Budapest  

"Még soha nem voltam semmilyen képzésen ezelőtt. Őszintén szólva meg sem fordult a fejemben, hogy az ilyesmi nekem való dolog lehet, így nem is nagyon figyeltem a lehetőségekre. A főnököm ajánlotta kifejezetten ezt a képzést, én pedig nem ellenkeztem :). Ahogy átolvastam a képzés leírását, rögtön láttam, hogy olyan dolgokat fogok tanulni, amiket nem csak az egyesületünknél tudok kamatoztatni, de az egész hátralevő életemre hasznos tudást fogok kapni. Nem is csalódtam ezzel kapcsolatban. 

A képzést a European Youth Centre-ben tartották. Kicsit furcsa volt Budapesten hotelben aludni, de nem nagyon panaszkodhattam. A személyzet nagyon kedves, az ennivaló túl finom és túl sok volt. 

Amit leginkább kiemelnék a képzésből, az az, hogy mennyire sok érdekes emberrel találkozhattam, és meg hallgathattam ötleteiket. A hangulat is megvolt az ismerkedéshez. Mindenki hihetetlen motivációval érkezett a képzésre, ezért minden alkalmat megragadtunk arra, hogy egymástól tanulhassunk.

A képzés alatt megismertem rengeteg dolgot, amiről addig nem is tudtam, hogy van. Ilyen a Pictochart, amit azóta is használok. Nagyon hasznosak voltak az előadások amiken azt beszéltük, hogy hogyan lehet effektíven tálalni egy projektet a nagyközönség elé. De az olyan apróságok is sokat segítettek nekem, hogy milyen idősávokban érdemes Facebookra posztolni, hogy milyen trükkökkel lehet egy kicsit személyesebbé/figyelemfelkeltőbbé tenni egy e-mailt.

Külön szeretném megtapsolni a trénereket. Szerintem sikerült kihozni belőlünk a legjobbat. Akárhányszor leültünk dolgozni, mindenki hihetetlenül gyorsan végezte a dolgát, és mindenkin mintha megnyomtak volna egy „kreativitás” gombot. Persze semmi sem tökéletes. Egész héten úgy éreztem, hogy nem kaptunk megfelelő időt a különböző feladatokra. Az egyszerűekre mindig túl sok idő volt, más feladatokat meg képtelenek voltunk megcsinálni a megadott idő alatt. Ezt hangoztattuk a szervezőknek is, és szerintem betudható annak, hogy először volt megtartva a tréning. Biztos vagyok benne, hogy a jövőben hasonló problémák már alig lesznek. 

Úgy gondolom a kommunikáció az egyik legfontosabb alapköve az Erasmus+-nak. Nagyon sok, nagyon lelkes fiatal dolgozik az európai nonprofit szférában, de ezzel együtt sokszor azt látom, hogy sok egyesület sikertelenül küzd a publicitásért. Nagyon jó ötletnek tartom, hogy ennek a problémának a kiküszöbölésére megszervezte ezt a képzést az NCSSZI-Erasmus+ Ifjúsági Programiroda, és remélem, hogy a jövőben is megtartják többször. Mindenkinek csak ajánlani tudom."


További információ: multikultura.evs{kukac}gmail.com


2) Medvácz Fanni > ReCreativity Társadalmi Vállalkozás, Budapest 


„A kurzuson több európai ország képviselőjével együtt tettünk betekintést ebbe a témába. Az elején nagy kíváncsisággal vártuk, mit hoz a hét. Aztán lassan kirajzolódott, hogy mi mindenre használhatjuk a körülöttünk lévő információs eszközöket. 

A kurzus Budapesten, az Európai Ifjúsági Központban zajlott, ami tökéletes helyszínnek bizonyult. Tágas terek és felszerelések segítettek hozzá célunk eléréséhez.

Egy hét alatt belekóstoltunk, olyan kommunikációs módszerekbe, amelyek megkönnyítik mind az emberek között, mind a civil szférán belül az információ áramlását. Mindennap nemzetközi csoportokba rendeződtünk és egy-egy témát jártunk körbe. A csoportokat az alapján alakítottuk ki, hogy ki milyen módon fogadja be és dolgozza fel az információt. Volt szó a közösségi média használatáról, online médiáról, rendezvény szervezéséről és kommunikációs stratégiák felépítéséről. Ezenkívül előadások segítették munkánkat és a gyakorlatba való átültetését a tanult módszereknek. 

Én a ReCreativity Társadalmi Vállalkozást képviseltem, ami egy fiatal civil szervezet, melynek szüksége van célzott üzenetek kialakítására, hogy elérjük célközönségünket. A valódi munka a tréning után kezdődött. A tudást és tapasztalatokat megosztottam  a szervezet többi tagjával és a módszereket azóta is használjuk, ill. beültetjük mindennapi működésünkbe. 

Számomra érdekes volt megfigyelni, hogy a különféle kultúrákból érkező fiatalok hogyan viszonyulnak a kommunikációhoz és az új felületek lehetőségeihez. Nagyon élveztem a csoportban dolgozni, mert minden pillanat egy felismerés volt, amiből tanulhattam.”


További információ: fannimedvacz{kukac}gmail.com