EYE OpenerHelyszín: Portugália
Időpont: 2014.07.29. -2014.08.03.

Témája: nemzetközi ifjúsági cserék


Nagy Marietta Ágnes & Kovács Olivér Viktor > Kőszegi Testvérvárosi Egyesület

"Mindig nagyon hasznos olyan programokon részt venni, ahol van egy közös érdeklődési terület, amit mindenki fontosnak tart és lelkesedéssel végez. Ezen a képzésen olyan fiatalok és velük foglalkozó ifjúsági munkások vettek részt, akik szeretnének még többet tenni azért, hogy a fiatalok lehetőséget kapjanak ifjúsági cserék alkalmával egymástól és egymásról tanulni, fejlődni, értelmes tevékenységekkel kitölteni az idejüket. Fantasztikus ötletnek tartottam, hogy fiatal és vezetője együtt vehetett részt a programon. Ez lehetővé tette, hogy a másik szemszögéből is láthassák egy kicsit a dolgokat, figyeljenek egymásra és együtt elérjenek egy célt. A motiváció az volt, hogy hazatérvén, fellendítsük szervezetünk/városunk ifjúsági életét, még több nemzetközi programot szervezzünk, bővítsük külföldi partnereink körét. Ehhez nagy segítséget kaptunk a tanfolyamon azzal, hogy egy többnapos szimulációs játék keretében kisebb csoportokban megterveztünk egy projektet, majd meg is írtuk hozzá a pályázatot. Legtöbbet a pályázat kiértékelésénél tanultam, sok olyan dologra hívták fel a figyelmet, ami nem tűnik nagy dolognak, mégis rendkívül fontos a pályázat sikerességéhez. Ezentúl mindenképpen szem előtt tartom ezeket az irányvonalakat. Arra sem gondoltam korábban, hogy már ebben a fázisban is ennyire fontos és egyáltalán lehetséges bevonni a fiatalokat. Először meglepődtem, és úgy tűnt, ez túl nehéz feladat nekik, de a folyamat során kiderült, sokkal többre képesek, mint azt gondoltam, és más perspektívát adnak ötleteikkel a pályázatnak. Gyakorlati tanácsokat is kaptunk a szervezéshez és nagyon tetszettek a tevékenységek és játékok, amiket magunk is kipróbáltunk, és majd felhasználunk ifjúsági cserék alkalmával. 
A megszerzett tudás továbbadása nagyon fontos. Angoltanárként sok csatorna áll rendelkezésemre. Először is a fiatalok felé, a mindennapi munkámban tudom közvetíteni a lehetőségeket, hogy egyáltalán tudjanak róla, léteznek ilyen jellegű programok és hol tudnak információkat kapni róla. Beszámolok kollégáimnak a megszerzett tapasztalatokról és természetesen szervezetem felé írásos beszámolót küldök. 
Köszönöm  a lehetőséget a tanfolyamon való részvételre, igazán hasznosnak és egyben élvezetesnek bizonyult." (Marietta)

"Szerettem volna más nemzetek diákjainak személyiségét megismerni és tanulni is akartam a projektek szervezéséről. Segítek a projektszervezőknek ötletekkel, hogy mi érdekli az ifjúságot. Osztálytársaimnak, barátaimnak beszámolok a héten tanultakról és az élményeimről. Nagyon tetszik, hogy elutazhattunk a tanulás helyszínére, nem pedig online bonyolítottuk le azt." (Olivér)

További információ: managy{kukac}indamail.hu


Szandi Réka >  Csillagpor Alapítvány, Szolnok 

"Már általános iskolás korom óta dolgozom együtt kortársaimmal, később a nálam fiatalabbakkal, azért hogy az iskolai élet mellett tartalmas programokat nyújtsunk nekik. A célunk az, hogy a szabadidő eltöltése is hasznossá váljon. Ezért jelentkeztem az EYE Opener képzésre. Úgy gondolom, hogy a mai világban nagyon fontosak a nemzetközi kapcsolatok, de sok fiatal, aki nem olyan anyagi háttérrel rendelkezik, nem tudja kihasználni a lehetőségeket. Nekem és a szervezetemnek nem volt meg a tudásunk a pályázatíráshoz, szervezéshez, így úgy gondoltuk útnak indulunk. 

Motivációnk az volt, hogy megtanuljuk, hogyan kell egy nemzetközi ifjúsági cserét lebonyolítani a téma kitalálásától kezdve egészen a utómunkálatokig. Ez alatt a majd egy hét alatt Portugáliában részletesen tanultunk arról, mi is az a nemzetközi ifjúsági csere, hogy mik tartoznak ide, kik lehetnek a részvevők, mennyi ideig tarthat és a legfontosabb hogyan kell elkezdeni a szervezést, hogyan kell a formanyomtatványt kitölteni. Nagyon sok játékos feladat volt. Ezelőtt nem vettem még részt ilyen képzésen, találkozón, így kicsit félve utaztam ki, de nagyon pozitívan jöttem haza. A szervezők teljes mértékben figyeltek az igényeinkre, és amit csak lehet megvalósítottunk ebben a pár napban. 

A megszerzett tudást személyes fórumokon szeretném továbbadni, elsősorban a szervezetem felé, és bíztatni fogom őket, hogy vágjunk bele, adjunk be egy pályázatot, szerezzünk partnereket. Mivel szakmámból kifolyólag fiatalokkal, gyermekekkel fogok foglalkozni, biztosan támogatni fogom a cseréket ezekben a körökben is, és a pályázatok megírásakor fel fogom használni a megszerzett tudásomat. 

Tanács azoknak, akik még nem vettek részt hasonló projektben: Legyetek bátrak, merjétek használni a nyelvtudásotokat, akkor is, ha az nem tökéletes! Legyetek nyitottak mindenre, próbáljatok ki mindent! Nagyon hasznosak ezek a projektek, nem csak a szervezeteknek, hanem nektek is. Pár nap alatt rengeteget megtudtam saját magamról, és nagyon sokat fejlődtem. De van még hová, ha tehetem, ismét pályázok majd egy képzésre."

További információ: szandi.reka{kukac}gmail.com