Huszti László > Diagonál Magyarország Egyesület, Debrecen

EuroMed Spring Workshop for Youth Exchanges and Youth Participation

Helyszín: Finnország, Pyhta
Időpont: 2014. május 19-23.Témája: Ifjúsági cserék szervezése Euromed országok részvételével

"Az Erasmus+, valamint az Euromed IV. indulásával újra kell terveznünk az előző évek alatt kialakított módszereket, együttműködéseket, pályázatokat és projekteket. Új kihívást jelent számunkra az új program, melyet szeretnénk mélyebben megismerni, a meglévő kapcsolatokat újraértelmezni, új együttműködéseket kialakítani. Erre kiváló alkalmat nyújtott e képzés, ahol a jelenlévő országok fele Euromed térségből érkezett. Hosszú távú terveink között szerepel egy stratégiai együttműködés létrehozása a KA2-n belül, ahol a meglévő tapasztalatokat szeretnénk továbbadni, módszertanként továbbfejleszteni. Sajnos elég ritka, amikor Euromed képzésen, szemináriumon tudunk részt venni. Ezért töltött el örömmel a felhívás, mely lehetőséget teremt a részvételre. Nem csak a Diagonál-on belül – mely egy országos szervezet -, hanem kapcsolataink révén országos szinten is kamatoztatni tudjuk az itt szerzett tapasztalatot és tudást.
Ifjúsági cserék szervezéséről, módszertanáról, a fiatalok részvételéről és partnerépítésről szólt a képzés Euromed országok bevonásával. Kifejezetten céltudatosnak tartom, hogy konkrét projekteket dolgoztunk ki a jelenlévő partnerekkel, melyeket az október 1-i határidővel be fogunk nyújtani az Erasmus+ Programba. Valamint végre egy világos képet kaptunk a jelenlegi Euromed országok Erasmus+ Programhoz való viszonyáról, az együttműködés lehetőségeiről.
A képzést követő napokban már találkoztam olyan fiatalokkal, akik az élménybeszámolót hallgatva kedvet kaptak ifjúsági cserén való részvételre és az se tántorítja el őket, hogy nem csak „európai” de Euromed országok fiataljaival kell majd találkozniuk. Kilátásban van egy-egy projekt Tunéziával és Palesztinával, akikkel az egyeztetés a mai napig folyik. 
A finn szervezők részéről történő odafigyelésről és magas fokú szervezettségről pedig csak pozitívumokat tudok elmondani. Nem beszélve arról, hogy a Nemzeti Irodák és a jelen lévő képzők, szakemberek jelenléte és a velük való közvetlen párbeszéd csak növelte a képzés sikerességét."


További információ: laszlo.huszti{kukac}gmail.com