MPOWERING U2 LEAD UTC!Helyszín: Spanyolország, Mollina
Időpont: 
2014. augusztus 14-22.

Témája: csoportvezetés, önfejlesztés


Katona Réka > Ars Erotica Alapítvány

"Szakemberként azt kaptam, amire számítottam ezen az Erasmus+ tréningen. Köszönöm a fejlődési lehetőséget, az új ismeretségeket, a rengeteg tanulást, nehézséget, élményt, s hogy elhelyezhettem magam mindezek koordinátarendszerében. Elmélyülhettem a képzés során különféle nem formális nevelési helyzetek módszertanában, többet és mélyebb tudást kaptam a community circle szervező erejéről. Bővültek ismereteim a vezetés elméletéről. Terepre is mentem társaimmal, az első napok egyikén trénereink andalúz sziklákat mászni küldtek miket, persze könnyebb és nehezebb feladatokkal kovácsoltak csapattá bennünket.

A kurzus közepe az önismeretről szólt. Relaxációs technikákkal és egy különleges múltbéli és jövőbeli sétával juthattunk közelebb jelenlegi belsőnkhöz. Trénereink ezekben a napokban minket megdolgoztattak, maguk pedig hatalmas szakmai tudásról és stabilitásról tettek tanúbizonyságot, ott segítettek miket, ahol csak tudtak. Módszereik és személyiségük valódi mentorainkká csiszolta számunkra őket ezen az utazáson, ők igazán nyitottak, gyúrtak miket, közelebb hoztak magunkhoz rengeteg kreatív és szabad feladattal, amit kaphattunk tőlük ezen a tréningen.

A következő napok fókusza a csoportdinamika, csoportalakítás, együttműködés volt. Vezetőink ránk bízták, hogy álmodjuk és valósítjuk meg projektjeinket és ebből, hogyan adunk ízelítőt a többieknek. Hatalmas kacagások, sírások, egymás támogatása és bátorítása valamint céljaink kigondolása előzte meg és kísérte végig az egész folyamatot. Megtanultunk biztatni, valódi feedbacket adni. Az utolsó részt pedig saját projektjeink (Erasmus+) formába öntése, a nemzetközi partner szervezetek keresése és megtalálása valamint a saját tanulásunk leírása zárta le.

Nem nélkülöztük a kulturális és gasztronómiai élményeket: az andalúz kisváros ahol a képzésünk helyszíne volt, épp azon a tartotta évi rendes fiestáját. Nemzetközi csoportunkkal tehát több estén részt vettünk a kisváros programjaiban, sevillanát táncoltunk, sokat beszélgettünk, együtt kerestük és találtuk meg közös pontjainkat. A hét közepén pedig egy igazi ékszerdobozt látogattunk meg az andalúz hegyek szomszédságában: Antequera városát, a római kornál is régebbi települést, mely később mór központ volt. Katedrálisának lábánál töltöttük el a legszebb spanyol esténket, alattunk a város fényeivel, álmainkkal, terveinkkel, együttműködéseinkkel és a végtelen éggel. 

Sok dolgot (eszközt, módszert, ötletet) hoztam haza, amelyeket saját csoportjaim vezetésénél tudok majd biztonsággal használni. A legnagyobb élményt mégis az jelentette, hogy nemzetközi környezetben próbálhattam ki magam mint facilitátor, tréner és munkámról a vezetőktől valamint a csoport tagjaitól nagyon őszinte, hiteles és pozitív visszajelzéseket kaptam."

További információ: rekatona{kukac}gmail.com


Kocsi Bálint > Antener Oktatásszervező Kft.

"2014 augusztusában, Andalúziában vettem részt képzésen, melyhez az Erasmus+ program segített hozzá. A küldőszervezetem vezetője hívta fel a figyelmem a lehetőségre. A cég az ifjúsági vonalon igyekszik nyitni, ehhez igyekeztem kapcsolatot építeni, megismerni új módszereket, tréning technikákat. Személyes motivációm elsősorban az volt, hogy egy nemzetközi képzésen új lendületet kapjak a munkámhoz. Reméltem, hogy jó trénerekkel és jó csapattal fogok együtt dolgozni. Ez az elvárásom maradéktalanul teljesült. 

A legnagyobb hőségben, augusztus második felében került sor a képzésre. Malagától északra, egy apró kis település (Mollina) északi végében található a helyszín, CEULAJ. Elsősorban képzéseknek, ifjúsági táboroknak, nemzetközi foglalkozásoknak ad otthont a komplexum, ami minden igényt kielégít. Nem a komfortra helyezi a hangsúlyt, hanem arra, hogy a résztvevők minél több időt tölthessenek együtt. Erre szolgálnak a közösségi terek, a hatalmas medence, a nagy füves rét a tábor szélén. A csodálatos pálmafákkal szegélyezett sétányok pedig egészen egyedi hangulatot varázsolnak. 

A képzésen 19 fő vett részt 7 különböző országból (Spanyolország, Olaszország, Horvátország, Magyarország, Románia, Lengyelország, Írország). A korosztály nagyjából 28 és 36 év között volt. Csodálatos embereket ismertem meg. Mindannyian az ifjúsággal foglalkoznak. Nyitottak, európai gondolkodásúak, vidámak, munkájuk iránt eltökéltek és nem utolsó sorban remekül beszélt angolul mindenki. Főleg olyan  szervezeteket képviseltek, melyek nehéz sorsú gyermekekkel foglalkoznak. Innen ered szociális érzékenységük.

A két tréner (Vicky Spanyolországból és Gabi Hollandiából) remekül felkészült, magával ragadó személyiségű, vidám, profi szakember. Az első perctől kezdve jól kommunikáltak, odafigyeltek a csoportra, remekül vezényelték a feladatokat, emellett szabadidejüket is sokszor ránk áldozták. Reméltem, hogy a képzés minél inkább gyakorlati lesz. Teljes mértékben az volt. Nagyon jó feladatokat találtak ki számunkra, 
rengeteg volt benne a személyes rész, az önismeret. Nagyon sok időt hagytak a reflexióra, a feladatok átbeszélésére. 

Szerencsére sok időnk jutott a kikapcsolódásra is. Minden nap módunkban állt a szieszta idejét a medencében, vagy annak partján tölteni, esténként pedig a szabad levegőn, a csillagok alatt elmélkedtünk a világ dolgairól. Számos esti program adódott, valamint egy egész délutáni, esti városnézés a környékbeli Antequera városában, ami csodálatos volt. Az már csak hab a tortán, hogy elképesztően bőséges és finom 
volt az ennivaló. A kiszolgálás, tisztaság, mind csillagos ötös. 

Nagyon sokat töltekeztem ezalatt a 8 nap alatt. Egy ilyen tréning a szakmaiság mellett egy olyan nagyon fontos lökést is ad az embernek, ami jó esetben kitart egész évben. Megismerni más, hasonló közegben dolgozó embert, megismerni más kultúrákat, építeni az európai kapcsolatokat, mind nélkülözhetetlen és egy életen át tartó élményt ad."

További információ: kocsibalint{kukac}yahoo.com


Dobai Eszter > Óbudai Szaléziak

"Nagyon sok hálával gondolok arra az egy hétre, amit Mollinában töltöttem az Erasmus+ Mpowering U2 LEAD UTH tréningjén. Azért vágtam neki ennek az útnak, mert volt sok ötletem, amiket szerettem volna megvalósítani és abban bíztam, hogy eszközöket, tudást és kapcsolatokat fogok szerezni hozzá ehhez a tréningen.

A szervezéssel kezdeném. A megérkezésünktől kezdve, sőt már korábban is teljesen biztonságban érezhettük magunkat. A magyar iroda és a kintiek is minden szükséges információval elláttak minket, Eva a kinti szervező olyan volt, mint egy őrangyal. Mindenre és mindenkire figyelt, nyugodt vidám személyisége sokat adott a programhoz. Az elejétől kezdve tudtuk, hogy mire számítsunk, azzal együtt, hogy a szervezők sok csodás meglepetéssel készültek a számunkra. Az első nap le kellett írni a célunkat a programmal illetve azt, hogy nekünk mit kell tennünk azért, hogy megvalósuljon. Ez azért is jó volt, mert így a saját felelősségünk és aktivitásunk is központi helyre került, és ebből az lett, hogy a hét végén plusz sikerélménnyel gazdagodhattunk, hiszen teljesítettük, amit magunk számára vállaltunk.

A képzés nagyon gyakorlatias volt. Nem csak sok hasznos eszközt tanultunk, hanem egy önismereti út is volt. Szembe kellett nézünk magunkkal és megismerhettük milyenek vagyunk vezetőként és csapatjátékosként. Tehetségeinkre és hiányosságainkra is fény derült. mindez nagyon felszabadult és jó hangulatban. Sok munkánk volt, de elegendő szabadidőt is kaptunk. Nagyon jó fakultatív programjaink voltak, például gyönyörű délutánt töltöttünk a közeli Antequeraban.

A trénerek, Gabi és Viky felkészültek és profik voltak, azon túl, hogy két elragadó személyiség. A csoportunk nagyon jó volt, olyan emberekkel találkozhattam, akikkel bármikor tudnék együtt dolgozni, és úgy tűnik fogunk is, mert sok közös ötletünk megvalósíthatónak tűnik.

Így, ami számomra legfontosabb volt a programba, hogy nagyon sok ötlettel tértem haza és azzal a bizonyossággal, hogyha akarom, akkor meg is tudom valósítani őket. 

Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a tréninget. Meglepődhetsz, mi minden van benned!"

További információ: dobaieszter{kukac}yahoo.com