Az NCSSZI Fiatalok Lendületben Programiroda pályázatot hirdetett ifjúsági és fiatalokkal foglalkozó civil szervezetek számára az Európai Ifjúsági Héthez kapcsolódó helyi programok megvalósítására. A programok a Hét témáihoz kapcsolódnak: aktív állampolgárság, a fiatalok EU-s választásokon való részvételének ösztönzése és közéletben való aktív szerepvállalása, valamint a fiatalokat támogató európai uniós programok 25. évfordulója.
 
A pályázat keretében 8 helyi illetve regionális szinten megvalósuló esemény, aktivitás került támogatásra. A rendezvények között megtalálható: utcai akció, flashmob, public art project, éjszakai vetélkedő-sorozat, információs kampány, a sokszínűségről és az európai kultúráról szóló ifjúsági fesztivál és az önkéntességet és a közösségi szolgálatot népszerűsítő középiskolai fórum is.
 
A helyszínek: Debrecen, Nyíregyháza, Szolnok, Veresegyház, Várpalota, Mezőkövesd, Szeged.
 
Dél-Alföld
 
EDDA Európai ifjúsági Hét 
Megvalósító: Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió Ifjúsági Szövetsége, 
 
2013. május 25-én szombaton az Eurodesk dél-alföldi régiós hálózata részt vesz az INDOKK régiós ifjúsági civil börzén: kitelepüléssel, információszolgáltatással. Felkereső munkát végeznek a Szeged napja alkalmából szervezett nagyrendezvényen. Flash mobot szerveznek a Gasztrofesten. 2013. május 26-án vasárnap az Eurodesk szervezetek felkereső munkát végeznek a gyereknapi rendezvényeken, ahol megtalálható lesz az Eurodesk standja - interaktív játékokkal, jelvénykészítessel, Európa fallal. Gerilla marketing akció zajlik ugyanekkor a Hídi vásáron.
 
További információk:  dkmterisz@gmail.com
 
 
Dél-Dunántúl
 
Éjszakai sokadalom offline - online vetélkedősorozat
Megvalósítók: Baranya Ifjúságáért Nonprofit Kft, dél-dunántúli IKSZT-k
 
Az esti órákban megvalósuló vetélkedősorozat során a dél-dunántúli IKSZTK által a településeiken élő fiatalokból létrejött csapatok, és a bevont lakosság egy internetes felületen (blog) kapják meg a feladatokat, melynek eredményeit (a megvalósítást igazoló kép, videó, szöveg...) ugyanerre a felületre töltik vissza.
A feladatok jellege: 1 Hangulatteremtő (rövidebb, önmagáért való) 2 Közcélú (az önkéntes munka népszerűsítése érdekében) 3 Helyi identitást erősítő 4 Közösségi önfejlesztő 5 Kreativitást fejlesztő 6 Műveltségi 7 Több embert megmozgató 8. IKSZT-ben elérhető szolgáltatásokat megismertető 9. Települések kooperációját elősegítő, területi feladatok 10. Előfeladatok 11. Bónusz feladatok (12 feladat az IKSZT-ktől) .
A közösségek így nem egy fizikai térben versengenek, a helyi teljesítményeket az interneten keresztül mutatnák be a zsűrinek (akik ugyancsak az ország számos pontjáról kísérik figyelemmel a játék folyását) és az ellenfeleknek. A csapatok egymás munkáját a blogon megosztott anyagokon, illetve az online bejelentkezésen kísérhetik figyelemmel. Az IKSZT-nél rendelkezésre álló eszközök segítségével mindez kivetíthetésre kerül, így nagyobb közösség is követkehti az eseményeket. A helyi műsor a helyiek műsorszerkesztése alapján áll össze, tehát, hogy éppen mit vetítetnek ki. A feladatok a tevékenység jellege és célja szerint is több kategóriába sorolhatók. A vetélkedőben a Dél-dunántúli régióban működő IKSZT-k vonzáskörzetében lévő fiatalok csoportjai vehetnek részt. Minden IKSZT egy 9+1 fős csapatot nevez, melyben a +1 fő az IKSZT munkatársa. A csapattagok 14-25 év közötti fiatalok lehetnek. A nemek aránya a csapatban lehetőleg egyenlő legyen. A vetélkedőben maximum 12 csapat vesz részt.  A csapattagok lehetnek az IKSZT-be járó, vagy pont nem járó fiatalok, helyi, és szomszédos település tagjai, attól függően, hogy összeszokott csapatot kíván létrehozni, vagy a játékon keresztül olyan csoportokat is el kíván érni, akik nem ismerik az IKSZT szolgáltatásait. A játék során van mód, sőt cél a település más lakosait bevonni. Pl. a csapat kiépíthet egy holdudvart, ami a játék napján tevékenyen segíti a csapatot. 
 
További információ: www.tetthely.net
 
Nyár, Buli, Közösségi Szolgálat...
Megvalósítók:  Mosolymanó Egyesület, Indit Közalapítvány, Baranya Megyei Önkéntes Centrum

A Pécs Panel kertvárosában megrendezésre kerülő nyárindító program a fiatalokat érintő kérdésekkel foglalkozik. A témák:
- Helyi önkéntes és közösségi szolgálatban végezhető feladatok. Az előadás célja, hogy a fiatalok tájékozottak legyenek az lakóhelyükön, gyülekező helyükön végezhető önkéntes és közösségi szolgálatos munkákkal kapcsolatban. 
- Bódulat. Az előadásk célja, hogy a drogok és alkohol veszélyeit megismerjék és tudják hova kell fordulni, ha elvesztik az önkontrollt. Hogyan lehet kikerülni a veszélyeket. A szülők, pedig észrevegyék, ha ilyen probléma van gyermekükkel. 
- EU percek. Az uniós jogok és szabályok ismerete is fontos mind utazáskor, mind munkavállaláskor.  
Az előadók helyi, fiatalokkal foglalkozó szervezetek, intézmények munkatársai és maguk az érintettek. Kísérő programok: táborozási, és egyéb nyári programlehetőségekről tájékoztatás, orientációs kérdőív kitöltése.
 
További információ: mosolymanoegyesulet@freemail.hu
 
 
  
Észak-Alföld
 
Fogócska - Ezek a fiatalok! konferencia
Megvalósítók: Hajdúsági Hallgatókért és Civilekért Egyesület, Hang-Kép Egyesület, Kalamáris Egyesület, Köz-Pont Ifjúsági Egyesület, Debreceni Ifjsúági Szolgáltató Egyesület; Úton Egyesület
 
Az észak-alföldi Eurodesk szervezetek egy már-már ismétlődő programot élesztenek fel újra a régióban. A program neve: Fogócska. A program során civil szervezetek, szakemberek, saját helyismereteiknek, módszereiknek köszönhetően szólítják meg a fiatalokat a saját településükön. A módszernek lényege, hogy azok a fiatalok se maradjanak ki a lehetséges programokból, akik településük elzártsága miatt nem kapnak információkat lehetőségeikről. A Fogócska célja, hogy az együttműködő egyesületek, megyénként „vegyes" kocsikban felkeresnek különböző településeket, ahol egy „délutáni matiné" segítségével szólíthatnak meg helyi fiatalokat, esetleges kapcsolatokat építve ki. Az „Ezek a fiatalok" konferencia 3 helyszínen kerül megrendezésre. Hajdú-Bihar megyében, Debrecenben a tervezett téma a „Racionálisan lázadó hallgatók". Jász- Nagykun- Szolnok megyében, Szolnokon a téma a „Strukturált Párbeszéd". Szabolcs- Szatmár Bereg megyében, Nyíregyházán az „YZ generáció, és az online fiatalok" címmelkerül megrendezésre a konferencia. Emellett minden közreműködő szervezet a saját oldalán elindít egy játékot „Fotózkodj az Európai Ifjúsági Héten!" címmel. Ezzel motiválják a szervezeteket arra, hogy online megjelenjenek, és aktívak legyenek, illetve a fiatalokat, hogy informálódjanak, legyenek „ismerősök".
 
További információ: hajducivil@gmail.com
 
 
 
International M.A.S.S - International Music, Arts, Sports and Supper
Megvalósítók: Debreceni Ifjúsági Szolgáltató Nonprofit Kft, DMJV Ifjúsági Önkormányzat

Az International M.A.S.S alapgondolata, hogy a debreceni és Debrecen környékén élő fiataloknak olyan rendezvényt hozzanak létre, amely egyrészt a fiatalok kedvenc kikapcsolódási területeit sorakoztatja fel, másrészt érzékelteti, hogy a mai világban milyen fontos, hogy a különböző kultúrák meg tudjanak élni egymás mellett. Fő célja, hogy a különböző beszélgetéseken, workshopokon keresztül megismerjék a fiatalok jelenlegi álláspontját az előítéletekről, a különböző nemzeti és etnikai sztereotípiákról, a világ sokszínűségéről, és lehetőségeink szerint új érvekkel, véleményekkel, megismerésekkel rádöbbentsük őket arra, hogy milyen lehetőségek rejlenek egymás elfogadásában. A programsorozat egy alkotói pályázatból („Számodra mit jelent a kulturális előítélet?" címmel festmény, fénykép és videó kategóriákban), és egy háromnapos rendezvényből áll. Ezek a programok tükrözik a projekt elnevezését, hisz minden nap más téma köré épülnek a programelemek. (Művészetek, sport, illetve a zene és az ételek.) Minden nap más perspektívából közelítik meg a fő kérdést: Miért fontos, hogy toleránsak legyünk azokkal, akik különböznek tőlünk?

További információ: 

 
 
 
Észak-Magyarország
 
Európán át szárazon és vízen!
Megvalósító: Bükkalja  Közhasznú Alapítvány
 
2013. június 1-én, szombaton Mezőkövesden valósul meg egy különleges nyílt nap, amelyen mobil szabadidős, sport és információs szolágltatásokkal lesz jelen az Eurodesk észak-magyarországi hálózata a Zsóry Gyógy- és Strandfürdőben. 
Információs sátort állítanak fel a EUROPE DIRECT irodával közösen, interaktív játékokkkal az FLP-ről, Európai Unióról. Beszélgetéseket szerveznek, interjúkat készítenek a strandon. Sor kerül vidám sportvetélkedő vizen és szárazföldön - az uszodában és a strandon (az egyes csapatok egy-egy uniós országot képviselnek), bevonva a standolókat , este tábortűz- szalonnasütés. A programra az egész régióból érkeznek fiatalok csoportjai.  
 
További információ: hajneragnes@gmail.com
 
 
Közép-Dunántúl 

Mozogj velünk Európában!- „Rázzuk fel" közösen környezetünket
Megvalósító: Szindbád Nonprofit Kft., Pétfürdő Értékei Alapítvány, Inotai Közösségi Ház, Krúdy Gyula Városi Könyvtár, Fodor Sára Tájház  

2013. május 24-én a várpalotai Bakony Volán Zrt. vezetőjével előre egyeztetett módon a helyi autóbusz járatok egyikére színes, feltűnő, rövid, mottószerű felhívásokat függesztenek. 2013. május 26-án megrendezésre kerülő Városi Gyermeknap keretén belül veszi kezdetét az ifjúsági hét programsorozata. Készül egy színes molinónk, mely az ifjúsági hetet hivatott népszerűsíteni. Kicsi, mottóval ellátott zászlókat készítenek (uniós tagországok zászlói) melyeket az ifjúsági héten szórunk szét fiataljaink között. A nyitórendezvényt követően az ifjúsági ház fiataljaival, hazai és külföldi önkénteseinkkel „nyakunkba veszik" a várost és a délutáni órákban rajtaütésszerűen „elkapják" „Fogócska" elnevezésű programjukkal a környező települések középiskoláiból, felsőfokú oktatási intézményeiből hazaérkező várpalotai fiatalokat. 2013. május 28-án a belvárosban egy helyi, civil táncos egyesület hip-hop tánccsoportjával közösen egy közös koreográfiát készítenek, a fiatalok által jól ismert zenére. 2013. május 29-én a Faller Jenő Szakképző Iskola és Kollégium előtti területen várják a fiatalokat. 2013. május 30-án az alsóváros fiataljainak, a Képesség- és Tehetségfejlesztő Magániskola előtti területén hívják fel a figyelmét az aktív állampolgárság fontosságára, a 2014-es Európai Uniós választásokra, illetve az EU-s programok 25. évfordulójára. 2013. május 30-án délután a Várpalotai Ifjúsági Házban levetítik külföldi önkénteseik hazájáról szóló kisfilmet és a sportra hívják fel a figyelmet. Szobakerékpárral szimbolizálják, hogy közösen, összefogva eljuthatunk Brüsszelbe, az Európai Parlamentbe.

További információ: info@szindbadkft.hu

 
 
Közép-Magyarország
 
 „Úton" - „ On the road"
Megvalósító: Támaszpont MOP KKA

Az „ Úton" projekt fő eseménye május 26-án az Európai Ifjúsági Hét nyitónapján kerül megrendezésre. A helyszín Veresegyház, ahol a Fő úton az Ifjúsági Ház környezetében villanyoszlopok kapnak új arculatot fiatalok által, valamint helyi és környékbeli művészek segítségével. A villanyoszlopok „örökbe fogadhatók" egy hétre, a fiatalok informális közösségei on-line pályázhatnak a tervezett arculattal. A pályázatokat művészek értékelik, így nyerhető el egy-egy villanyoszlop. A fiatalok közösségeit a megvalósításban is a művészek segítik, mentorálják. A pályamunkáknak szimbolizálnia kell a társadalmi befogadást, ezenkívül előnyben részesítjük az újrahasznosított anyagok használatát. A művek megalkotása május 26-án történik, innentől egy héten át látható, megtekinthető minden Fő út melletti díszes oszlop. A művek elkészítésére a vasárnap áll rendelkezésre, délután ezek ünnepélyes átadására kerül sor. Az építési majd átadási ünnepség alatt információs pult üzemel, ahol a fiatalok európai lehetőségeit, a Fiatalok lendületben Programot ismertetik, népszerűsítik informális anyagokkal, játékokon keresztül. A felállított színpadon nyilvános vitán vehetnek részt a fiatalok délután. A vita moderált, de szabad lesz. Vendégként olyan városatyákat, döntéshozókat kérnek fel, akik szívesen fogadják a fiatalok ötleteit, kérdéseit. Az installációk és a vita után a felállított színpad amatőr zenekarok és színjátszó-csoportok produkciójával várja a látogatókat. Az elkészült installációk az Ifjúsági Héten megtekinthetők.

További információk: tamaszpont.mop.kka@gmail.com