Mokos Béla > Búzaszem Alapítvány, Göd

We 4 EU – What are V4?

Helyszín: Budapest, European Youth Center
Időpont: 2014. május 20-25.Témája: Erasmus+ együttműködés fejlesztése a visegrádi országok között

"Ezt nem gondoltuk volna – így fogalmazták meg véleményüket a szeminárium visegrádi országokból érkezett résztvevői Budapestről. – El fogjuk otthon mondani, hogy ide el kell jönni mindenkinek, és látniuk kell ezt a várost, ami nappal csodaszép, éjszaka pedig meglepően élettel teli. 
A visegrádi országokból Budapestre jönni nem lesz nehéz, mert északi szomszédaink nem csak földrajzi, de mind történelmi, mind kulturális értelemben is közel állnak hozzánk. Ez a legfőbb oka annak, hogy törekednünk kell a mienkéhez hasonló hátterű és adottságú, lengyel, cseh és szlovák civil közösségekkel történő együttműködés kialakítására. Kíváncsiak vagyunk egymás történelmére, kultúrájára, fölrajzi szépségeire, de leginkább a hozzánk hasonlóan alulról építkező ifjúsági és más civil közösségek tapasztalataira.
Ezt az igényt támogatva a visegrádi országokban működő Erasmus+ nemzeti irodák a négy ország ifjúsági együttműködésének fejlesztése céljából idén májusban „We 4 EU – What are V4?” szemináriumot rendeztek Budapesten. A képzés középpontjában a visegrádi országok ifjúsági együttműködési lehetőségei, továbbá az Európai Bizottság oktatási és képzési programjának, az Erasmus+ program cél- és pályázati rendszerének megismerése állt. 
A cseh, szlovák, lengyel és magyar résztvevőkkel megrendezett szemináriumon képet kaptunk a V4 országok ifjúsági helyzetéről; betekintést nyertünk a Visegrádi Alap kínálta támogatási lehetőségekbe; megismertük nagyjából 15 ifjúsági civil szervezet tapasztalatait, törekvéseit, nemzetközi együttműködési igényeit. 
A szeminárium egyik erőssége volt a résztvevő civil szervezetek közötti kapcsolatteremtés. Élő és informatív kommunikációs csatorna épült ki közöttünk, amelyen megosztjuk egymással a szervezeteknél folyó munka eredményeit. Ezzel ablakot nyitottunk visegrádi szomszédaink felé, rálátva a náluk zajló tevékenységekre, megismerve átvehető vagy tanulságos gyakorlataikat és példáikat.
A képzés harmadik harmadában jövőbeli visegrádi együttműködések tervezése került előtérbe. Nemzetközi ifjúsági projekt-ötletek láttak napvilágot, majd igyekeztünk ezeket az Erasmus+ program nyelvezetére kódolni. A szeminárium itt véget ért, de a közösen megkezdett munka nem fejeződött be. 
A képzésen a gödi Búzaszem Alapítványt képviselve vettem részt. Az alapítványhoz kapcsolódó fiatalok számára szeretnénk lehetővé tenni, hogy első nemzetközi csereprogram élményüket a visegrádi országok fiataljaival közösen éljék át. Fontosnak tarom ezt azért, mert a visegrádi országoknak több közös vonása van, mint gondolnánk. Érdekesség, hogy az Erasmus+ program új utazási költségtérítési logikája kifejezetten ösztönzően hat a szomszédos országok bevonásával megvalósuló együttműködésekre. A földrajzi közelségben megvalósuló projekteket én magam is szerencsésebbnek tartom a hosszú távú partneri együttműködések kialakítása céljából."


További információ: mokos.bela{kukac}fve.hu