Mozgásban az ifjúság

A Budapestre érkező európai uniós kezdeményezést, a Mozgásban az ifjúság kampányt egy sajtótájékoztató nyitotta meg, amely során magáról a kampányról és a magyar fiatalok számára elérhető mobilitási lehetőségekről tudhattunk meg bővebb információt. A rendezvény különleges jellegét az adta, hogy a programban résztvevő három fiatal is beszámolt a saját élményeiről.

 

A kezdeményezés célja, hogy elősegítse a fiatalok külföldi mobilitását, hogy további készségekre és képesítésekre tegyenek szert,  így nagyobb esélyük legyen munkát találni.

 

Dr. Szűcs Tamás, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője fontosnak tartja, hogy az oktatás igazodjon a fiatalok igényeihez,  illetve minél több magyar fiatal vegye igénybe az Európai Unió által nyújtott mobilitási lehetőségeket. Az egyetemistáknak az Erasmus, a fiatal munkavállalóknak az első EURES-állásod szól. Aki inkább vállalkozást indítana, vegyen részt az Erasmus Fiatal Vállalkozóknak programban. Aki pedig valami újat próbálna ki, ne hagyja ki az Európai Önkéntes Szolgálatot (EVS).

 

Garancia a fiataloknak

Novák Katalin, család-és ifjúságügyért felelős államtitkár kiemelte az oktatás és képzés fontosságát, valamint,  azt a törekvést, hogy a legtöbb fiatal olyan munkát találjon, ami a képzésének megfelelő. Ezért is tulajdonítanak fontos szerepet az Ifjúsági Garanciaprogramnak, amely célja a fiatalkori munkanélküliség csökkentése. Novák Katalin szerint azért is kiemelkedő az olyan programok, mint a Mozgásban az ifjúság szerepe, mert így a fiatalok tájékozódhatnak és jobban ki is használhatják a nekik szóló lehetőségeket.

 

Csodák külföldön

Bencze Klaudia, Bukolyi Marcell, Rétfalvi Flóra – három fiatal, három történet, a közös pont az Erasmus+. Klaudia Argentínában volt EVS-en, ahol egy emberi jogi szervezetnél dolgozott. Elmondása szerint olyan tapasztalatokat szerzett, amelyre máshol nem lett volna lehetősége. Jelenleg a Mexikói Nagykövetségen dolgozik. Marcell az Erasmus Fiatal Vállalkozóknak program során töltött másfél hónapot Franciaországban, amelynek köszönhetően belelátott egy jól működő vállalkozás hétköznapjaiba és ma már saját borászatot üzemeltet. Flóra pedig alapszakos egyetemistaként volt Erasmusos Olaszországban, ma pedig kommunikációs tanácsadóként dolgozik. Nemcsak a későbbi mesterszakos diplomáját köszönheti a programnak, hanem olyan élményeket is, mint, hogy kezet foghatott Obamával vagy éjjel dolgozhatott az Európai Parlamentben. Számára a legnagyobb tanulság az volt, hogy a magyar identitása és az európai nem helyettesítik, hanem inkább kiegészítik egymást.

 

Tudj meg még többet!

A kampány következő állomására 2014. szeptember 24-25-én kerül sor Budapesten a HVG Állásbörzén. A kerekasztalbeszélgetések és az interaktív előadások mellett az információs pultoknál is érdeklődhetsz a programok iránt. Gyere el Te is és jelentkezz az egyik programra, hogy a következő előadáson / sajtótájékoztatón már Te mesélhess a fantasztikus élményeidről és a sikereidről!


Európai Ifjúsági Portál